Selasa, November 15, 2011

Perjuangan Antara Hidup & Mati

Alhamdulillah malam tadi saya berkesempatan berusrah dengan Nusaibah (naqibah), Laila & Malia. Seperti biasa usrah kami dimulakan dengan bacaan al-Quran serta terjemahannya. Kemudian diteruskan dengan perbincangan serta soal jawab berkaitan isu Palestin & Israel. Selepas itu Nusaibah membacakan kami sebuah buku bertajuk Khowatir Quraniyyah: Kunci Memahami Surat-surat Al-Quran.

Setelah majlis ditutup, Nusaibah mula membuka topik tentang bersalin. Pesan Nusaibah...Bersalin adalah perjuangan antara hidup dan mati. Ia mungkin permulaan kepada satu kehidupan yang baru atau sebaliknya. Oleh itu, ibu mengandung seharusnya memperbanyakkan taubat, zikir dan membaca al-Quran.

Secara jujurnya, sebelum ini saya belum rasa takut lagi untuk bersalin tetapi apabila Saibah sebut tentang antara hidup & mati, secara tiba-tiba saya rasa takut. Takut apa? Takut MATI! Kenapa takut mati? Mungkin sebab saya rasa saya belum bersedia lagi untuk menghadapi kematian. Sedangkan mati itu adalah pasti. (T__T)

Malam tadi saya bermuhasabah diri...selama ni saya banyak buat persiapan fizikal & mental sahaja. Saya asyik google tentang breastfeeding, cloth diaper, hypnobirthing dan lain-lain. Persiapan secara spiritual pula amat kurang. Selain berdoa, alhamdulillah, Ramadhan lepas saya sudah khatam al-Quran. Selepas itu, saya cuma berkesempatan membaca surah Yusuf & Maryam serta terjemahannya. Banyak lagi surah yang perlu saya baca terjemahannya. Mudah-mudahan masih sempat.

Pagi ni, bangun dari tidur saya terfikir.. Apa yang saya mahu lakukan sebelum saya meninggal dunia? Hurmmm.. Fikir, fikir, fikir!
Tiada ulasan: