Khamis, Mac 31, 2011

Muhasabah Diri | Bermonolog dengan diri sendiri


Umurku sudah hampir menjangkau 28 tahun. Lagi 2 tahun, aku akan berumur 30 tahun. Ini bermakna, masaku di dunia ini sudah semakin singkat. Aku sudah menghampiri alam barzakh. Kemudian aku akan berada di alam tersebut sehinggalah hari kiamat. Setelah aku berada di alam barzakh, tiada lagi amalan yang boleh kulakukan melainkan mengharapkan amalan-amalan yang telah ku lakukan di dunia ini. Itupun, hanya 3 amalan sahaja yang berterusan iaitu doa anak yang soleh, ilmu yang bermanfaat serta amal jariah.

Sehingga kini, aku masih belum punya anak. Kalau ada pun, adakah anakku akan jadi anak yang soleh/solehah? Jikalau soleh pun, adakah anakku itu akan ingat untuk mendoakan ku? Aduhhh..nampaknya aku tidak boleh bergantung atau berharap pada amalan nombor satu itu.

Bagaimana pula dengan ilmu yang bermanfaat? Ya, aku ada belajar ilmu yang bermanfaat. Ilmu-ilmu yang ku pelajari semasa di sekolah, di universiti, di dalam usrah, di kelas tajwid, ilmu-ilmu yang kudengari di radio, tv atau ceramah di surau, juga ilmu-ilmu yang ku dapat dari pembacaan. Tetapi, adakah aku mengamalkan apa telah kupelajari? Adakah aku sampaikan pada yang lain? Sekiranya aku sampaikan, adakah ilmu yang kusampaikan itu betul, adakah mereka yang mendapat ilmu dariku memanfaatkannya atau ia terhenti setakat itu sahaja? Oh, bagaimana ya? Nampaknya aku perlu lebih berusaha untuk belajar dan beramal dengan ilmuku, mengajar serta menyampaikan ilmu tersebut pada yang lain, pada seramai mungkin. Mudah-mudahan ada yang terus-terusan mengamalkannya. Dan mudah-mudahan amalan-amalan itu sampai kepadaku setelah aku meninggal dunia nanti.

Amalan yang ketiga pula ialah amal jariah yang berterusan. Hemm..terfikir sebentar..adakah apa-apa amal jariah yang pernah kulakukan? Jika ada pun, adakah ianya berterusan? Atau adakah ianya terhenti setakat itu sahaja?

Aduhai..bagaimana ini? Umurku semakin singkat tetapi bekalanku belum cukup lagi. Oh, tidak! Saya sudah kesuntukan masa! (-__-") Huwaaaa... ;-(

Huh..tetiba terasa gerun di hatiku..bagaimana jika hari ini adalah hari terakhir bagiku? Apa yang akan ku bawa ke sana? Dosaku banyak. Aku belum cukup bertaubat lagi. Huwaaaaa...tolong aku! Eh, siapa yang boleh tolong aku dalam hal sebegini? Hanya Allah dan diri ku sahaja yang mampu membantu diriku sendiri. Tolong Ya Allah, berikanlah kesempatan pada hambaMu ini..

Badanku terasa lemah, longlai..langkahku lesu memikirkan perkara ini. Adakah aku masih punya masa?

*********
Ya, usah berputus asa Nazrahku, kau masih punya masa! Selagi nyawamu belum sampai ke halkum, selaki itulah kau masih punya peluang untuk bertaubat, membuat amal ibadah serta mengumpul bekalan untuk kau bawa ke alam barzakh..ke akhirat..dan ke syurga yang kekal abadi.

Oleh itu, gunakanlah masa yang masih ada ini sebaik mungkin. Manfaatkannya sehabis baik. Usah kau baziri walau sesaat kerana di dunia ini sahajalah tempat untuk kau beramal. Di dunia ini sajalah tempat untuk kau bercucuk tanam. Maka, bercucuk tanamlah. Kemudian, jaga dan bajailah tanamanmu itu sebaik mungkin. Mudah-mudahan kau dapat menikmati hasilnya nanti semasa di alam barzakh, di alam akhirat dan seterusnya di syurga yang kekal abadi itu.
*********

Ahh..ya lah..aku masih punya masa! Terima kasih wahai sahabat. InsyaAllah akan ku hargai masa yang masih ada ini.


Tiada ulasan: