Jejari Oat
Bahan-bahan:
1 biji pisang masak ranum
Beberapa sudu rolled oat
*selain pisang, boleh juga guna kurma/kismis atau apple sauce/puree (masa rebus letak kayu manis)
Cara-Cara Membuatnya:
1. Panaskan ketuhar untuk 180°C
2. Lenyek pisang dengan garpu.
3. Kisar oat dalam blender.
4. Campurkan pisang dengan oat yang telah dikisar cukup untuk membentuk doh melekit.
5. Bahagikan campuran kepada kepingan kecil dan tekan menjadi bentuk yang anda mahu.
6. Bakar selama kira-kira 10-15 minit sehingga perang keemasan (kalau masak terlalu lama akan keras jadi seringkas yang mungkin jika anda ingin mengekalkan tekstur kenyal)
Bahan-bahan:
1 biji pisang masak ranum
Beberapa sudu rolled oat
*selain pisang, boleh juga guna kurma/kismis atau apple sauce/puree (masa rebus letak kayu manis)
Cara-Cara Membuatnya:
1. Panaskan ketuhar untuk 180°C
2. Lenyek pisang dengan garpu.
3. Kisar oat dalam blender.
4. Campurkan pisang dengan oat yang telah dikisar cukup untuk membentuk doh melekit.
5. Bahagikan campuran kepada kepingan kecil dan tekan menjadi bentuk yang anda mahu.
6. Bakar selama kira-kira 10-15 minit sehingga perang keemasan (kalau masak terlalu lama akan keras jadi seringkas yang mungkin jika anda ingin mengekalkan tekstur kenyal)
Sumber:
http://www.facebook.com/groups/solidforbaby/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan