InsyaAllah nanti nak buat Mee Kuah Daging ni..
Bahan-bahan:
500 gm mi
100 gm daging batang pinang - dipotong kecil
20 gm udang kering - ditumbuk
3 batang sawi - dikerat 3 cm
3 biji tomato - dibelah 8
4 ulas bawang merah - ditumbuk halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 cm halia - ditumbuk halus
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar tomato puri
1/2 cawan minyak masak
1 kiub pati ayam
4 cawan air
2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
Garam dan gula dan secukup rasa
100 gm daging batang pinang - dipotong kecil
20 gm udang kering - ditumbuk
3 batang sawi - dikerat 3 cm
3 biji tomato - dibelah 8
4 ulas bawang merah - ditumbuk halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 cm halia - ditumbuk halus
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar tomato puri
1/2 cawan minyak masak
1 kiub pati ayam
4 cawan air
2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
Garam dan gula dan secukup rasa
Cara Menyediakan:
1.
Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang
ditumbuk halia. Kacau hingga naik bau kemudian masukkan cili kisar dan
sedikit air. Kacau hingga rata dan biarkan hingga pecah minyak dan
hilang bau cili.
2. Masukkan daging dan kacau. Biarkan hingga empuk kemudian masukkan udang kering dan kacau rata.
3. Tuangkan air dan masukkan kiub pati ayam, tomato puri, garam dan gula. Biarkan mendidih.
4. Masukkan mi, sawi dan tomato. Kacau hingga rata.
5.
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung, kacau dan padamkan api.
Sewaktu menghidang, hiaskan dengan hirisan limau nipis, bawang goreng
dan kacang tanah yang sudah digoreng dan ditumbuk.
Sumber: http://koleksiresepionline.blogspot.com/2011/03/mee-kuah-daging.html
Tiada ulasan:
Catat Ulasan